Wednesday, August 27, 2008

Visul

Visul(material preluat din Wikipedia, a free encyclopedia)

Un vis este experienat unei secvente de imagini, sunete, idei, emotii si alte senzatii in timpul somnului, mai ales a somnului REM.

Neurologia visului

Nu exista o definitie biologica general acceptata a visului. Observatiile generale arata ca visele sunt puternic corelate cu somnul de tip REM, in care activitatea cerebrala seamana cu cea din starea de veghe, si de aceea aceasta este perioada de somn in acre visele sunt cele mai vii. In cursul vietii sale fiinta umana petrece cam 6 ani de viata visand.

Functiile visului

Exista multe ipoteze cu privire la functiile visului. Freud spunea ca visele protejeaza somnul, care altfel ar putea fi deranjat de dorintele inacceptabile ale omului. Jung sugera ca visele pot compensa atitudini din starea de veghe constienta. Ferenczi spunea ca visul comunica ceea ce nu putem spune. Au existat si analogii intre vis si operatiunile de curatare ale calculatoarelor atunci cand sunt off-line. Visele ar putea indeparta parazitii din minte in timpul somnului. Visele de asemenea pot crea idei noi prin mutatii intamplatoare. Visele regleaza dispozitia, si pot ajuta la integrarea gandurilor care sunt disociate de starea de veghe.

Istoria si visele

Oneiromancia are de-a face cu utilizarea viselor in divinatie. In antichitate se punea accentul pe interpretarea viselor. Se credea despre vise ca sunt o parte a lumii spirituale si uneori erau privite ca mesaje din partea zeilor.

Visul lucid

Visul lucid este perceptia constienta a starii de vis. Aparitia visului lucid a fost verificata din punct de vedere stiintific.

No comments:

Post a Comment